8 Mart ve Sonrası için Eşitlik için Eyleme Çağrı

Birleşmiş milletler 8 Mart Uluslararası Kadınlar gününün bu yıl ki sloganı eyleme çağrı oldu. #actforequal yani #eşitlikiçineylemegeç

Üç kadından biri küresel anlamda cinsiyete bağlı fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. 2.7 milyar kadının erkeklerle aynı iş alanında çalışmasında hukuki engeller var. Kadınlar dünya çapında aynı işte bile erkeklerden %23 daha az maaş alıyor. Siyasi olarak yerleri daha az; olimpiyatlarda, Nobel ödüllerinde, İş hayatında… Yani eşit değiliz. Hem hukuki hem siyasi hem de sosyal yaşamda. Daha fazla detay unwomen.org ‘dan ulaşılabilir

 

Önyargılarla savaşma, algıları genişletme bu yıl ve sonrasının temel gayesi, Dünya’nın daha iyi bir yer olması için elzem. Eşitlik ise sadece kadınların sorumluluğu değildir, herkesin sorumluluğundadır. Çünkü bütün toplulukları etkilemektedir! Cinsiyet eşitliği ekonominin ve toplumların gelişmesi için şarttır. Daha uyumlu, daha yaratıcı, daha sağlıklı bir dünya için şarttır.

Cinsiyet eşitliği olan medyayaya, iş alanlarına, sosyal alanlara, hükümetlere kritik olarak ihtiyacımız var.

Kadının kısıtlandığı yerde; yaratıcılık kısır kalacaktır, sağlıksız bir toplum var olacaktır, şiddet kaçınılmazdır. İşte bu yüzden eşitlik; erkeklerin, kadınların, devletlerin, iş yerlerinin, mekan sahiplerinin, herkesin işidir. Cinsiyet eşitliği herkesin sorumluluğunda olduğu için tüm kadınların hem de tüm erkeklerin 8 Mart Dünya kadınlar günü kutlu olsun.

Nasıl #ACTFOREQUAL hareketine katılabilirsiniz:

  • Sesinizi çıkararak; kampanya afişi paylaşıp, eylemlere katılıp, görünür olarak.
  • Yazarak; Hükümete, büyük şirketlerden harekete geçmelerini isteyerek ve haklarınızı sorgulayarak
  • Diyalog Kurarak; Herkese açık konuşma platformları ve forumları oluşturarak.
  • Bakım Yükünü Paylaşarak; Eşitliği ailede başlatıp, ev içi işleri ve çocuk bakımını eşitleyerek.
  • Kadın Organizasyonlarına Bağış Yaparak; Yerel bölgenizde, kadın dayanışmalarına, kadın organizasyonlarına bağış ve destek sunarak.
  • Kendini geliştirerek; sorunları bütüncül bakışla anlayıp, nasıl düzeltileceğini keşfederek. Kadın haklarının mevcut konumunu, cinsiyet eşitsizliğinin kadınları günlük nasıl etkilediğini, kadınların Dünya genelinde ne kadar siyasi veya ticari olarak temsil edildiğini raporları inceleyerek keşfedebilirsiniz.Covid-19 sürecinde bazı raporları okumak için: https://www.unwomen.org/…/gender-equality-in-the-wake…
Bu eylemlerden birkaçı bile Dünya’yı değiştirmeye yeter… Hepimize çok iş düşüyor.
Efe Elmas
Kadim Lisan
Henüz Yorum Yapılmamış

Cevap Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacak.