Kış Gündönümü (Yule) Güneş’i Çağırma Seremonisi

İnsan, yüzbinlerce yıldır doğa ile birlikte döngü içinde var olurken kendini döngünün dışında hissetmemiştir; varlığını döngünün bir parçası hissetmiş ve katkısı olduğuna inanmıştır. Haliyle her sabah Güneş’i selamlamlayan kuşlara ritüelleriyle katılmış, kardelenlerle birlikte toprağın ısınmasına niyet etmiş, yağmurları müziğiyle onurlandırmış, kışın soğuyla beraber ölümü hoşnutla karşılamıştır. Bu yaratımda ortaklık, insanın doğayla bir olması, kendini ondan ayrı görmemesi yani kendi kutsallığının farkındalığından kaynaklanır.
İşte bu yüzden Kış Gündönümü seremonilerinden biri de Güneş’i çağırmadır. Bu hem 21-25 Aralık sürecinde yaratılışın özünden Güneş’in yeniden doğmasını talep etmeyi amaç edinir, döngünün sürekliliği için bir şükrandır ve hem de hayatımıza Güneş’in yeniden doğmasını çağırmayı amaç edinen bir ritüeldir.

21 Aralık ile 25 Aralık arasında istediğiniz bir zamanda bu seremoniyi gerçekleştirebilirsiniz. Tercihen 21 Aralık’ta uygulanmaktadır. Seremoniyi istediğiniz gibi size uyan şekilde yapabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • 3 mum
  • Tarçın, karanfil, defne, zencefil, adaçayı, çam, ökseotu vb. Bitkiler.
  • Yakma kabı (tencere, tava, şekerlik vb.)
  • Kurumuş yapraklar, dallar
  • Kağıt-kalem
  • Bir kap ve içine içilebilir su
  • Sunak için uygun bir masa
  • Biraz hububat

Önhazırlık

Öncelikle oturun ve tüm geçmişi bir düşünün… Neler yaşadınız? Hangi hastaıklar, hangi ayrılıklar, neler değişti, ne güzel şeyler oldu ve neler kötü bitti. Nasıl bir yıldı gözünüzde canlandırın.

Başlamadan önce biraz dolaşın ve düşmüş dal, kurumuş yaprak veya ağaç tohumları toplayın. Bu işlem için bir yakma kabına ihtiyacınız var. Yakma işleminde oldukça dikkat edin, kabın altı ısınabilmektedir. Eğer bu nesneleri yakmakta zorlanacaksanız sadece kurumuş bir iki yaprak yetecektir.

Yule Dolunay Seremonisi – 2019 – Efe Elmas

Yule Sunağı Hazırlama

Size iyi hissettiren eşyalardan, kristallerden bir sunak koyarak, izin almış olmak kaydıyla yeşil çam yapraklarıyla güzel bir sunak – bir alan hazırlayın. 

Altarınıza muhakkak tarçın çubukları koyun. Tercihen 4 yöne 4 tarçın çubuğu koyun (veya ne kadar varsa). Biraz karanfil tohumları masanıza serpebilirsiniz. Ve masanın bir köşesinde de tüm bu güzel niyetlerle yüklenmesi için bir kap su bulundurabilirsiniz.

Sunağın ortasında 3 tane mumdan bir üçgen oluşturun. Üçgenin içerisine su kabını yerleştirin.

Alanı Hazırlama

Seremoni alanında rahat olmanız önemli. Adaçayı ile alanı tütsüleyin. Geleneksel olarak Yule tütsüsü ile de tütsüleyebilirsiniz.

Bunun için YULE TÜTSÜSÜ yapabilirsiniz;

adaçayı, çam, ökseotu ve defneyi birbirine bağlayarak tütsüleyebilirsiniz. Toz tütsü yapmayı biliyorsanız akgünlük, çam sakızı da kullanılabilir.

Alanı, kendinizi tütsüleyin. 

Yule – Kış Gündönümü Seremonisi

1.Şimdi sunağınızın önüne oturun. Tüm rehberlerinizi, atalarınızı, ilahi olanları çağırın ve güzel enerjiler sunmalarını isteyerek birinci mumu yakın. Mumu yakarken tüm yıl yardımları için, hayatın getirdikleri için şükredin. Ve mumun ateşine bakarak güzel, şanslı anları hatırlayın yıl içindeki.

2. Sunaktaki su kabının içine biraz çam iğneleri, bir defne yaprağı, zencefil kökü, biraz karanfil ve bir tarçın çubuğu atın. Eksik olması sorun değil, sunakta nelerden varsa. 

3. Şimdi sunağınızın önünde durun tüm vefat etmiş, bu dünyadan göçüp gitmiş sevdiklerinizi hatırlayın. Onları onurlandırın. Ayrıca bu yıl vefat etmiş olanlar varsa onları hatırlayın, bunlar sevdiğiniz ünlülerden, yazarlardan, akrabalarınıza kadar herkes olabilir. Onların ışığı için ikinci mumu yakın. 

4. Yakma kabınızı önünüze alın. Şimdi tüm sene boyunca arkada bırakmak istediklerinizi düşünün. Kötü anılar, hastalıklar, kırgınlıklar, üzüntüler veya istemediğiniz huylar, alışkanlıklar… Bütün o anıların, dileklerin kuru yapraklara aktığını, onların o anılar olduğunu hissedin. Hepsi geçmişte kaldı ve artık yepyeni bir döngü başlıyor… Hepsinin Güneş’in doğduğu bu bayramda arınmasına niyet edin. Umudu hissedin, güzellikler yakında. Şöyle bir şeyler diyebilirsiniz;

“Arındırıyorum tüm yaşanmış acıları ve kayıpları, Güneş’in ateşiyle bilgeliğe dönüşsün geçmişin anıları”  

5. Kabınızda ateş yakın içine atın -veya kolayca yanacaksa kuru yaprakları yakabilirsiniz. Eğer bunda zorlanacaksanız, bir kağıda o anıları, yaşanmışlıkları yazıp yakabilirsiniz ve kağıdın ateşiyle yaprakları tuttuşturabilirsiniz.

6. Şimdi biraz daha yaprak alın ve bu sene içindeki tüm bitişleri gözünüzün önüne getirin. Bitmiş ilişkileri, bitmiş evlilikleri, iş ilişkilerini. Ayrıldığınız evleri, ayrıldığınız şehirleri. Uğurlama seremonisi olarak tüm geçmiş deneyimleri onurlandırın. Onları uğurlayın… Ve o ateşe bir-iki yaprak daha atın. O işin, ilişkinin resmi varsa onu da yakabilirsiniz. Yakarken içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz. 

7. Şimdi derin bir nefes alın. Tüm biten şeyleri uğurladığınızı, bırakmak istediklerinizi bıraktığınızı hissedin. Artık ferah ve yeniyi almaya hazır olduğunuzu fark edin. Üçüncü mumu elinize alın. Tüm istediklerinizi ona fısıldayın. Hayatınızda olmasını istediklerinizi bir iğne yardımıyla birkaç sözcük olarak kazıya da bilirsiniz dilerseniz. Ardından tüm güzel niyetlerle o mumu da yakın. 

8. Şimdi gözlerinizi kapatın. Karlı bir çam ormanını hayal edin, alacakaranlıkta. Yüreğinizi açın ve Güneş’i çağırın. İçinizden geldiğiniz gibi seslenebilirsiniz. Şuna benzer bir şeyler söyleyebilirsiniz;

“Çağırıyorum Güneş’i,

Sevgiyi ve Bilgeliği, Yaşamı Ve Neşeyi

Ölümün diyarından,

Soğuk Topraktan, Ayazlı Kıştan

Toprak Anne’nin Rahminden,

Karanlığın Derinliğinden, 

Kışın En Soğuğunda Arındım Kederden,

Çünkü Güneş Doğdu Yeniden,

Karşılarım Karanlığı Bilgelikle,

Gelsin Aydınlık Kutsal Ateşle,

Parlasın Işık Üzerimize Neşeyle,

Yeni Döngü Açılsın Umut ve Sevgiyle”

9. Ve ardından yükselen bir güneşi hayal edin. Güneş’in sıcaklığını, umudu neşeyi. Seremoni alanınıza o Güneş’in geldiğini hayal edin, tüm hayatınıza, evinize, ruhunuza…  Ve yükselen, yeniden doğan Güneş’i selamlayın hem biricik yuvamızda hem ruhumuzda. Toprak anayı onurlandırın, güzelim doğayı ve sevgilerinizi, güzel niyetlerinizi ifade edin.

10. Meditasyon bittiğinde, mumların ortasındaki kap sudan biraz alnınıza biraz avuç içleriniz sürün ve yenilenmeyi hissedin. Teşekkür edin.  Ve size ait, sizi temsil eden bir nesneninizi, bir takınızı hiç bulamazsanız resminizi üçgen şeklinde koyduğunuz mumların ortasına koyun. 

11. Tüm gelen rehberlere teşekkürlerinizi sunun ve ardından ertesi gün sabah güneşini izleyin, onu onurlandırın, onun yeniden doğuşunu hissedin. Umudu, neşeyi… Altarınızdaki suyu evinize serperek, yeniden doğuşu evinize çağırın. Altarınızdaki hububatları da ertesi gün toprak bir alana bırakın şükranlarınızı ifade ederek.

Kutlu Olsun.

Efe Elmas

Henüz Yorum Yapılmamış

Cevap Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacak.