Bütün (Whole) Kısa Animasyon ve İncelemesi- Şamanik Yolculuk ve Rehber Hayvan Bulma

Sevgili Nilgün Arıt’ın yönlendirmesiyle keşfettiğimiz, Whole isimli kısa film, güç hayvanını arayarak bütün olmaya çalışan bir kızın kısa hikayesini anlatıyor. HD kalitesinde izleyiniz. )

 

 

Whole Kısa Filmi İncelemesi

Whole Filmini izleyen bazı dostlardan geri bildirim aldık… En nihayetinde kısa film için bir inceleme yazısı yazmaya karar verdik.

Kısa film bir şamanın eşliğinde, şamanik alt dünyaya yapılan, “nagual” yani erk hayvanı, daha doğru ifade etmek gerekirse rehber hayvanın arayışını konu alıyor. Davul ritmiyle ve bir tünelden girerek yapılan bu yolculukla ilgili detayları Maya Şamanı Nilgün Arıt’ın “Şamanın Kozmik Dünyası” isimli kitabında detaylıca okuyabilirsiniz. Ayrıca deneyimlemek için Nilgün Arıt’ın Şaman Eğitimi atölyelerine katılabilirsiniz. Bu yüzden çok detaylara girmeden, kısa filmdeki kadim inanca dair noktalara göz atalım.

Kısa filmdeki karakter Mira, kalbinde büyük bir delikle uyanıyor. İlk gördüğümüz sahne bu. Bu aslında birçoğumuzun içinde var olan veya var olmuş olan, derin boşluk hissidir. Bir çoğumuzun hayatında uzun bir süreç bu boşluk hissini doldurmakla geçiyor. Filmde ilk başta bu boşluğun, yitik bir aşka dair duyulan kalp kırıklığı olduğunu zannediyoruz. Ama ilerleyen sahnelerde asıl olayın çok farklı ve daha derin bir mesaj içerdiğini görüyoruz.

Kadim insanın inancı, insanın kendisini sevmesini temel alır. Çünkü kendini tam anlamıyla seven bir insan ancak başkalarına sevgisini sunabilir. Kendine dair olan sevgi eksikliğini bazen başka şekillerde doldurmaya çalışırız. Kadim inanç, insanın herhangi birine bağlı kalmaksızın, içsel gücünün keşfini içeren tekniklere sahiptir. Yani buna göre tüm bilgelik ve güç ve tüm sevgi zaten içimizdedir, bir dış figürde değil. Bu noktada doğru rehber ve öğretmen, size kendi gücünüzü keşfettirendir, sizden onu alarak, size kutsamalar sunmaya çalışan değil. Size balık veren değil, balık tutmayı öğretendir… Şamanik öğretinin temelleri bunlardır, tüm şamanik yolculuklar içe doğru yapılan yolculuklardır ve kimliğe dair keşiflerdir. Bunları hatırlayarak, Mira’nın yolculuğuna bir göz atabiliriz artık.

Kendini Sevme Hali

Bu boşluk hissine sahipken, arayışımızın büyük bir kısmı kendimize olan sevginin arayışıdır aslında. Nagual olarak adlandırılan erk hayvanı bu sevgiyi getirir insana, yani kendini sevme halini. Bu da özgürlük demektir. Filmde bunu çok güzel yansıttıklarını görüyoruz. Kızın içindeki boşluk aşk acısı değildir. Asıl boşluk olan şey, kendi içsel gücü yani kendisine dair sevgisidir. Kendini sevme hali, kadim insanın inancında içsel güçtür. Çünkü insanın mükemmel yeteneklerini onurlandırmak, bedenin muhteşemliğini kabul etmek, tüm hücrelerinle bir mucize olduğunu idrak etmek demektir. Bu insanı kozmosla uyumlu hale getiren duygudur. Böylece insanın her zerresi o neşe ve kendine olan sevgiyle en yüksek titreşimde bulunur, bu da yüksek ilham ve yüksek üreticilik demektir. Lakin tam zıttı kendini sevmeme hali, kişiyi pasifize eder ve hayattaki neşesini içten içe tüketir.

Bahsettiğimiz gibi ana karakter içsel gücün yitik olması durumunu yani kendini sevmeme hali ile gelen boşluğu, Michael ile doldurmaya çalışıyor ama bu geçici çaba yine kalp kırıklığına neden oluyor. Kısa filmde dikkat ederseniz Michael’i sembolize eden yılan veya solucan, ana karakter olan Mira’nın içinden geçip gidiyor, içinde durmuyor çünkü o boşluğu dolduracak olan o değil. O yılan veya solucan gibi kıvrılan, değişen ve devinen bir durum. Elbette bu aşk acısı boş yere değil, Michael ona, o boşluğu “hatırlatıyor.” Ve bu acı onu Şaman’a götürüyor. Ayrıca içki ya da uyuşturucu bağımlılığı da bu boşluğu doldurma çabalarının bir sonucudur. Kısa filmde gördüğümüz üzere, Mira, vodka içiyor lakin vodka delikten boşalıyor yani yine o boşluğu dolduramıyor.

Nagualini bulduğunda ve bütünleştiğinde, kendini seviyor ve kabulleniyor böylece erkle bütünleşiyor, yani kendiyle bütün oluyor. Erk hayvanı, bizi yansıtır, bizden ayrı değildir. Bizim benliğimizi, öğrendiklerimizi ve öğreneceklerimizi temsil eder. Erk hayvanını bulmak demek kendinle bütünleşmek demektir… Yani kendini olduğun gibi tüm halinle, iyi kötü ayırt etmeden, etiketlemeden sevmek demektir. Kendinin tüm benliğini keşfe çıkmak anlamına gelir.

Çocukluğa Açılan Tünel

Şaman’ın çocukluk dönemine doğru açılan bir tünelden bahsetmesi ise yine çok anlamlı bir bölüm. Çünkü her birimiz çocukluğumuzda bütün halde oluyoruz. Kendimizi oldukça seviyoruz, sevgiyle o kadar doluyoruz ve taşıyoruz ki, hayvanları, doğayı, insanları ve diğer çocuklara o sevgiyi yayıyoruz. Çocukların bu yüzden “gözleri” dahi gülüyor. İşte bu yüzden Şaman, o cümleyle bütün olduğu zamanı hatırlatıyor. Lakin sonra hayatın bir noktasında, belki de ilk kalp kırıklığımızda, içsel gücümüzle, kendimize dair olan inancımızla, yani erk hayvanımızla irtibatı kaybediyoruz. Bunu şamanlar metaforik anlamda “gücün kaybedilişi” olarak nitelendiriyor. Bütün bu yolcuğa ise “gücün geri kazanılması” deniyor. Aslında burada bir kaybetme değil “hatırlamama” ve “irtibat” kurmayı unutma söz konusu… İşte o an delik açığa çıkıyor.

Bazen bu sevgi eksikliğinin verdiği içsel inanç kaybıyla gücümüzü bir guruya, spiritüel lidere ya da bir otoriteye sunuyoruz. Ona bel bağlıyor, ondan umut bekliyoruz, kendimizi o otorite karşısında aciz hissediyoruz. Böylece boşluğu daha fazla büyütüyoruz… Bazen ise dogmatik inançlarla kendimizi aciz, günahkâr, eksik, yarım ve zavallı hissediyoruz, bu da boşluğu iyice büyütüyor. Ta ki kayıp gücü ya da içsel sevgiyi aramaya çıkıncaya kadar. Tekrar hatırladığımızda ve açığa çıkardığımızda, bütünleşme meydana geliyor.

Rehber Hayvan

İkinci önemli nokta ise kendinle bütünleştiğinde ve erk hayvanının rehberliğini kabul ettiğinde, kişinin hayata dair görüşü netleşiyor ve kişi bütüncül bakmayı öğreniyor. Bunu kısa filmde Mira’nın erkinin rehberliğiyle kendisine zarar veren arkadaşını fark etmesi olarak görüyoruz. Tüm hayatı ve olanları tüm netliğiyle görmeyi öğreniyor. İradesini eline alıyor ve kendine zarar verenleri bırakıyor. Burada arkadaşı, Mira’yı domine eden bir karakter olarak vahşi dişi bir hayvanla yani panterle sembolize edilmiş. Bu da şamanik yolculuğun sembolik diline bir gönderme… En güzel noktalardan biri ise şamanik tekniklerin bu dünyaya dair bilgelikler içermesi ve hayatımızı güzelleştirmesidir. Alt dünyadan, bu dünyaya geçen o yatay varlık, bu yolculukların ne kadar gerçek olduğunu gösteren bir detay. İki dünya da mevcut…

İçinizde derin bir boşluk varsa ve hala arayıştaysanız, bilin ki bu kendinize dair içsel sevginin arayışıdır, içsel gücü keşfetme yolculuğudur. Eğer içinizde devasa bir delik hissediyorsanız, belki içinizde, sizin bulmanızı bekleyen bir şey vardır?

~Efe Elmas
Kadim Lisan

Yaralanılan Kaynaklar: Şamanın Kozmik Dünyası ve Nagual Sembolizmi (Ayşe Nilgün Arıt)

Henüz Yorum Yapılmamış

Cevap Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacak.