Davul, dünya üzerindeki tüm dini seremonilerden önce gelen kadim ritüellerin önemli bir parçasıdır. Arkeolog ve antropologların bulgularına dayanarak farklı kültür ve kıtalar arasında dahi ortak bir metadojiye sahiptir. Davul ve çıngırak günümüzde hala Şamanizm inancına sahip insanlar tarafından sıklıkla kullanılan kutsal nesnelerdir.
Kutsal Davul, Şamanizm inancına sahip tüm kültürlerde en önemli ritüel nesnesidir. Davulun yaydığı titreşimin ilahiliği onun her zaman kutsal bir nesne olarak tanımlanmasına sebep olmuştur.
Bazı Türk boylarında davula “tüngür” denmektedir. Bazı kaynaklara göre dünür (kanbağı olmayan akrabalık) kelimesinin tüngürden türediği belirtilmektedir. Buradaki akrabalık ruh ailesi anlamına gelmektedir. Davul Şaman’ın ruhsal veya ilahi yoldaşı olarak görülmektedir. Davul birçok kültürde Şaman’ın bineği veya aracı olarak onu Kozmik Alem’e, Ruhlar Diyarı’na, semaya ya da yeraltına taşıyan Kutsal Nesnesidir.
İnsanlığın din-öncesi inancının ritüellerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kozmik Alem’le bağlantı sağlayan nesnedir.
Ritimler farklılık gösterse de davul şifa, rehberlerle iletişim, transa girme, arınma, kutsama, evrenin ilahi enerjileriyle bağlantı kurma, kozmik aleme geçiş ve daha birçok amaca göre çalınabilir. Kutsal Davul duyana da çalana da farklı bir deneyim yaşatmaktadır. Davulun amacı kişiyi “sıradışı gerçekliğe” geçirerek daha bütünsel bir şifa ve farkındalık halini ortaya çıkarmaktır.
180 ile 250 bpm (beats per minute) hızında çalınan bir davulun, duyanı “sıradışı gerçekliği” deneyimlemesini sağlayan bir duruma getirir. Bpm, bir dakikada yapılan vuruş sayısını belirten ölçü birimidir. Yani Şaman Davulu çalınırken 180 ile 250 bpm arası, tokmakla davula saniyede 3-4 vuruş vurma anlamına gelmektedir. Bu vuruş hızının frekans seviyesi 4 ile 8 Hz (hertz) aralığındadır. Bu da beynimizin yaydığı “theta dalgası” frekans aralığıyla aynı dalga boyudur. Theta dalgası birçok konuyla bağlantılıdır. Ayrıntıya girmeden, burada kısaca ruhsal deneyimlerimizle doğrudan alakalı olduğunu söylemekte fayda var.
Günümüzde birçok kişi istediğinde bir davula sahip olabilir ve onunla Can’dan bir bağ kurabilir. Kişisel veya toplu seremonilerde davul çalınabilir. Bazı zamanlar bunun görsel amaçlarla yapıldığına şahit oluruz, fakat davulun kutlu bir nesne olması onun şifasından bir şey eksiltmemektedir.
Bir davul, yapım aşaması itibariyle özel algılanmalı ve ona gereken özen gösterilmelidir. Burada önemli olan kendi davulunu yapmak değil, kendi davulunu edinmektir.
Davul çalınarak rehberlerle iletişim kurulur, çağrılar yapılır, zihnin derin konumlarına geçilir.
Davulun üzerine desenler, semboller veya farklı boyamalar isteğe göre çizilebilir. Bazen de taşlar, ziller, tahta veya metal nesneler takılabilir veyahut çeşitli renklerde ipler bağlanabilir. Tüm bunlar bir gereklilik olarak algılanmamalıdır. Bazen davul sade bir biçimde edinilip, daha sonradan desenler çizilebilir veya nesneler bağlanabilir.
Geleneksel olarak Kutsal davula yapılan çizimler aslında, Şaman’ın yolculuğuna, rehberlerine ve kutsal sembollerine ilişkindir. Davul çizimlerinde dünya çapında ortak olan nokta, davulun merkezine “Şaman Haçı” olarak da bilinen eşit kollu haçın çizimidir. Bu bazen bir insan, bazen yaşam ağacı, bazen de sadece eşit kollu haç olarak çizilebilir. Bu sembol Evren’in ve dolayısıyla Şaman’ın dört element ile, dört yön ile uyumunu temsil eder. Ayrıca eski Şaman davullarının tamamında, davulun kenarına çizilen geniş bir çember de mevcuttur. Bu çember elementler arasındaki uyumu, döngüyü, dengeyi ve ruhsal bütünlüğü oluşturan bir semboldür. Bu genel sembolizm dışında eski zamanlarda davullarda Nagualler, Tanrılar, Tanrıçalar, Atalar ve Kozmos ile ilgili çizimler bulunmaktadır.
Sonuç olarak Kutsal Davul kalbimizden gelen sesin dışa vurumu gibidir. Bize ruhsal bir mesaj verme şansı, kutsal bir niyette bulunma olanağı sağlar. Davulunu çalan kişi o huzuru hisseder. Ciddiyetle ilahi bir dokunuş yapıldığının farkındalığını bize getirir. Davulunuzu çalarken yaydığı titreşimleri önce teninizde, sonra hücrelerinizde, sonra da auranızda net bir biçimde hissedersiniz. Açık veya kapalı bir alanda çalınması fark etmeksizin, çevrenizdeki her şeyin Can’ından (soul) size geri gelen o yankı, sizi mutlulukla dolduracaktır. Kutsal Davul’un bilgeliğine her Can’ın temas etmesi dileğiyle.
Hep bir davulum olsun isterdim.Niyetimi açıkça ortaya koyayım da en yakın zamanda olsun 🙂