Öncelikle bitkilerle şifa yöntemleri dünyanın en doğusundan en batısına kadar vardır. Her bitki tıpkı insan gibidir, kendi karakteri ve özellikleri vardır. Bu yüzden her ülkede, şehirde, ilçelerde hatta bazen köylerde bile yetişen bitkiler farklılık göstermektedir. Türler farklı olduğu için her yöre de şifasından faydalanmak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Bunlardan bir tanesi çok eski ve geleneksel bir yöntem olan Ayurveda’dır, dünyanın bilinen en eski şifa yöntemi kabul edilmekte ve 5.000 yıldır uygulanmaktadır. Ayurvedanın içerisinde bir çok farklı tedavi şekli olmakla birlikte eski bir bilgelik olan Ayurveda modern uygulanmaya aromaterapi olarak devam etmiştir. 1900’lu yıllarda Gattefose literatüre kazandırdığı zamanlarda ‘’alteranatif tıp’’ olarak kabul edilen aromaterapi, teknolojinin gelişmesi ve bilimsel araştırma imkanların artmasıyla birlikte ‘’tamamlayıcı tıp’’ olarak kabul edilmektedir.
Ayurvedanın Kökeni
Hinduizm’de ki kutsal metinler olan Vedik kitapların içerisinde ki Atharva Veda kitabında geçer Ayurveda ve Sanskritçe ‘’Yaşam Bilgisi’’ anlamına gelir. Rishi yani kahinler kitapta cerrahi konularda, bitkisel ilaçlarda, mineral ve metallerin tıbbi etkilerinde, egzersizller, fizyoloji, insan anatomisi ve psikoloji alanlarında yazmışlardır.
Çok eski bir tedavi yöntemi olan ayurvedik hekimlik Hindistan’da İngiliz kolonisi kuralları süresince yasaklanmıştır. 1833 yılında Doğu Hindistan Şirketi kapatıldı ve tüm ayurvedik kolejler yasaklanmıştır. Yaklaşık yüz yıldır Ayurveda Hindistan’da sadece batı hekimliğinin çok pahalı olduğu ve bulunamadığı kırsal alanlarda uygulanıyor bu yüzden batıda çok fazla bilinmeyen bir şifa yöntemidir.
Ayurvedik Tedavi
Kişinin taşıdığı element enerjisine tespit edildikten sonra bitkilerin enerjilerine, özelliklerine (mesela nane; soğutucu bir bitkidir, ateş enerjisi yüksek olan bedenleri dengelemek için kullanılır. Ayurvedaya göre grip gibi ateşli hastalıklar da vücudun ateş enerjisi yükseldiği için soğutmak için nane yada ökaliptus kullanabilirsiniz) göre ayırarak, enerjiyi dengelemek için tedavi uygulanır. Ayurveda da insanın beden tipine, iklim koşullarına, beslenme düzenine kadar detaylı bir şekilde tedavi yöntemi oluşturulur. Bu tarz tedaviye başladığın da danışan ve hastanın özelliklerine göre bir program oluşturur ve tedavi birebir olacak şekilde en az bir yıl süreç devam eder. Kişinin hastalıklarına odaklanarak bunları bitkilerin taşıdıkları şifa özelliklerini birleştirilir.Şu anda Hindistan’da kendi araştırmalarım sonucu bildiğim kadarıyla bir tane ayurvedik kolej bulunmaktadır, eğitim süresi en az 5 yıl olmakla birlikte Ayurveda çok kadim ve eski bir sistem olduğu için ayurvedik hekim olmak uzun yıllar tecrübe ve deneyim gerekmektedir.