Runeleri Kullanmanın Temel Gereksinimi: Sembolizme Hakimiyet

Runeleri herkes kullanabilir mi? Tabii ki kullanabilir ancak her sistemde olduğu gibi bunun da bir yolu yordamı vardır. İnternette runeler üzerine başta İngilizce olmak üzere çok fazla kaynak var ve bu kaynaklarda verilenler sadece her bir rune ile ilişkili denkliklerden daha fazla değil. Peki bu runeleri kullanmak için yeterli mi? Hayır. Hem eğitimler sırasında hem de özel mesaj yoluyla runelerin herkesin kullanıp kullanamayacağı, bunun herhangi bir zararı olup olmadığı yönünde sorular alıyorum. Soranlara açıklıyorum ancak 24 rune sembolünün bilgisinin iki günlük, birkaç saatlik online görüşmelerle aktarılmaya başladığını duyduğumda -ki tek bir rune harfinin anlatımının en az 2 3 saat sürdüğünü düşünürsek- bunu herkesin görebileceği bir yerde paylaşmam gerektiğini hissettim. Futhark runeleri olsun başka kültürlerden çıkan başka semboller olsun bunları kullanmak için her bir sembolü ayrıntısıyla, tüm imgeleriyle bilmek gerekiyor. Bunu İzlanda’daki sagalardan biriyle örneklendirmek isterim.

İzlanda’da Egill Skallagrimsson adlı bir çiftçi, savaşçı (viking), şairin (ozan) sülalesinin hikayelerinin anlatıldığı Egil Destanı vardır. Egil ozan olduğu için runeler ile ilgili derin bilgilere sahiptir ve bu sembolleri kullanmayı ustalarından öğrenmiştir. Toplam 92 bölümden oluşan destanın sekiz bölümünde Egil’in runeleri kullandığı çeşitli olaylar anlatılır. 73.bölümde Egil bir yolculuğunda Helga adında hastalıktan yatağa düşmüş bir kadınla karşılaşır. Hastalığın tedavisi için bir şey yapılıp yapılmadığını sorduğunda bir çiftçinin, kadının iyileşmesi için runeler işlediği ancak o zamandan beri durumun iyileşmek yerine daha da kötüye gittiği yanıtını alır. Kendisinden hastalığın şifası için yardım istenildiğinde denemekten zarar gelmez diyerek Helga’nın yanına gider. Yatağın temizlenip çarşaflarının yenilenmesini rica eder ve bunun için hasta kadın ayağa kalktığında yatağı arar ve üzerine şifa için runelerin kazıldığı balina kemiğini bulur. Runeleri yarım yamalak öğrenen birinin uygulamasından dolayı kadının durumunun kötüleştiğini fark eder. Yapılan uygulamanın etkisini yitirmesi için kemiğin üstündeki runeleri kazır, geriye kalan kemik parçasını ateşe atar ve kadının çarşaflarını rüzgara silkeler ve şunları söyler:

Skalat maðr rúnar rísta,
nema ráða vel kunni,
þat verðr mörgum manni,
es of myrkvan staf villisk;
sák á telgðu talkni
tíu launstafi ristna,
þat hefr lauka lindi
langs ofrtrega fengit.

Usulüyle okuyamadığı takdirde
İşlememelidir runeleri kimse
Anlamını yitirir aksi halde
Sürükler insanları yanlış yönlere
Görürüm bu balina kemiği üzerinde
On tane yanlış yazılmış güçlü kelime
Bu yüzdendir bitap düşmüş kadının
Acısı ve çektiği çile

Egil daha sonra kendisi kadının iyileşmesi için gerekli runeleri balina kemiğine işler ve hastanın yatağının altına koyar. Helga sanki derin bir uykudan uyanır gibi gözlerini açar ve zayıf görünmesine rağmen iyi hissettiğini söyler.

Burada önemli nokta Egil’in en başta söylediği, rune sembollerinin bilinmeden ve tam olarak runeler üzerinde kontrol sağlamadan kullanılmaması gerektiğiyle ilgi genel uyarıdır. Böyle bir durumda en iyi ihtimal runelerin çalışmamasıdır veya tam tersi çalışıp zarar da getirebilir. Runeleri kullanmanın tek yolu her bir sembolü ayrıntısıyla öğrenmektir. İnternetten runelere atfedilen anahtar kelimeleri, yanlış eksik veya fazla bilgileri okuyup sonrasında bunları bu şekilde kullanmak veya kullandırtmak kullanan ve kullandıran kişiye fayda getirmeyecektir.

Özenç Irmak

Özenç 1996 yılında Erzincan'da doğdu. Liseyi Erzincan Anadolu Lisesi'nde, lisans eğitimini Ege Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünde tamamladı. Şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünde yüksek lisans yapmaktadır ve tez aşamasındadır. Lise yıllarından itibaren çeşitli metafiziksel konularda araştırmalar ve çalışmalar yapmaktadır. Kadim toplumların geleneksel pratikleri, antropoloji, rüneler, yoga, reiki gibi alanlarda araştırmalarını ve çalışmalarını sürdürmektedir. Efe Elmas'tan Reiki I (2013) ve Reiki II (2017) uyumlamaları almıştır. 2016'da Zeliha Zerrin Albay ile 200 saat Temel Yoga Hocalık Eğitimi programını tamamlamıştır. 2015, 2017 ve 2019 yıllarında Ayşe Nilgün Arıt'ın Maya Şaman Öğretileri eğitimlerine katılarak şamanik pratikleri deneyimlemeye başlamıştır. Efe Elmas ile 7 modül Tanrıça'nın Uyanışı ve yine Efe Elmas ile Mitoloji ve Masalın Sırları eğitimlerini tamamlamıştır. Sıla Topçam ile Masal Kapısı: Masal Anlatıcılık Atölyesine katılmıştır. Tüm bu alanlardaki çalışmalarına ve araştırmalarına devam etmektedir. 2018 yılında İzmir Mavi Yoga'da Rüne Yoga atölyeleri yaparak Rünik Yogayı (Stathagaldr) Türkiye'de ilk defa gerçekleştirmiştir. 2019'dan beri Kadim Lisan'da Rüne Bilgeliği ile ilgili eğitimler yapmaktadır.

Henüz Yorum Yapılmamış

Cevap Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacak.